Arborist

Kultes Gård är behöriga och erfarna inom alla typer av trädbeskärningar. Vi är ett nära företag som erbjuder dig alltifrån professionell rådgivning till praktiska tjänster som trädbeskärning, bortforsling, stubbfräsning samt alla typer av trädfällningar. Vi är ett lyhört arboristföretag som alltid erbjuder kostnadseffektiva lösningar.

Vi levererar en helhet och gör det tryggt och enkelt för dig som kund att köpa våra arborist – tjänster. De flesta vet vad man vill uppnå (effektmålet), men inte alltid exakt hur man skall gå till väga. Att fråga oss om råd kostar dig inget, förutom lite tid. Även åtgärdsförslaget vi ger dig efter att vi gått igenom dina önskemål är kostnads- och förbehållsfri.

Köper du till bortforsling blir det snyggt och städat i din trädgård när vi är klara. För det blir oftast mycket spill. Vi vet.

arborist 650850

Vad gör en arborist?

Som arborister är vi kunniga inom trädvård och kan jobba mot privatpersoner, företag och offentliga verksamheter. Hur en typisk arbetsdag för oss som arborist ser ut kommer vara annorlunda beroende på vad kunden/uppdragsgivaren vill ha hjälp med. Vanliga arbetsuppgifter för oss:

  • Samtala med- och ge kunder råd och valmöjligheter innan vi gör en trädvårdande insats
  • Beskära träd
  • Riskbedömer trädfällningar
  • Trädfällning & stubbfräsning
  • Klättring och sektionsfällning
  • Köra skylift
  • Offerthantering

 

I arbetet som arborist får vi inte vara höjdrädda då vi många gånger måste hoppa i klätterselen och spikskorna och klättra, ofta ända upp till trädtoppen. Vi måste också behärska en mängd olika sågtekniker och inte minst vara fysiskt tränade. Vi är trygga och bekväma med att hantera risker och att arbeta med motorsåg, stångsåg etcetera, även det på hög höjd. Det är ett fantastiskt jobb för den som vill hålla i gång, vara utomhus och uppskattar att arbeta med både tekniken, naturen och människor.

Arborist tjänster

Vi har rutinerade arborister som är tillgängliga för att genomföra trädvårdande insatser och trädfällning hos dig året om.

Trädfällning

Vi är vana att utföra trädfällning så oavsett om det är inne i en stad eller utanför på landsbygden löser vi uppgiften. Vi brukar vanligtvis kunna markfälla utan att behöva klättra men ytterst är det trädens läge, dess storlek och omkringliggande fastigheter som styr. En enkel trädfällning när man kan fälla träd från marken utan att klättra går oftast relativt fort att genomföra och den tiden som behöver tas i anspråk styrs främst av hur många träd du vill ha fällda.

Avancerad Trädfällning

Vid avancerad trädfällning bedömer vi att det oftast finns hinder i vägen eller försvårande omständigheter för att vi skall kunna fälla trädet säkert och kontrollerat från marken. I sådana fall kan arboristen behöva spänna fast sig i en sele, klättra upp och fälla trädet bit för bit i sektioner. Grenarna fäller vi på vägen upp och stammen på vägen ned. Alternativt använder vi skylift för att fälla trädet på ett säkert sätt för både arboristen och omgivande bebyggelse.

Stubbfräsning

Att fräsa bort stubben är ett smidigt, kostnadseffektivt och permanent sätt att bli av med stubbar i stället för att gräva eller elda upp dem. Våra stubbfräsar är robusta men samtidigt smidiga maskiner som har en hydraul arm med ett fräshjul som enkelt fräser ner stubben i småbitar. Vi fräser normalt ner mellan 10–20 cm i marken vilket är fullt tillräckligt i de fall du bara ska lägga ut jord och plantera nytt gräs. Vi tar hänsyn till eventuell begränsningskabel om du har en robotgräsklippare.

Beskärning av träd

Det finns många olika metoder för att beskära ett träd där art, årstid och syfte samverkar. Du behöver inte kunna något alls om trädvård eller olika beskärningsmetoder. Det hjälper vi dig med. Det enda du behöver göra är att tala om för oss vad du vill ha för effekt med trädbeskärningen. Här är ett urval av de tjänster vi tillhandahåller:

Hamling

Hamling är en metod vi ofta tillämpar när kunden vill behålla trädet men samtidigt frigöra soltäckt markyta. Hamling är en formbeskärningsmetod med historiska anor i Sverige där trädet får ett distinkt utseende.

Flerstegsbeskärning

Flerstegsbeskärning gör man i de fall när man har ett bestämt mål för trädets form i framtiden, men beskärningen måste spridas ut på flera år för att inte skada trädets vitalitet på lång sikt. Även vanligt på gamla och sköra träd som inte tål lika mycket som ett yngre friskare träd.

Kronglesning

Kronglesning görs ofta för att öka insläppet av solljus samt minska vindomfånget.

Underhållsbeskärning

Underhållsbeskärning omfattar oftast insatser som alltid är lämpliga i trädvårdande syfte. Exempelvis ta bort korsande och döda grenar, samt vattenskott (epikorma).

Kronhöjning

Kronhöjning innebär att man tar bort grenar från den nedre delen av stammen för att med ett bestämt mått höja kronans avstånd till marken. Detta är vanligt i alléer, offentliga miljöer och utmed allmänna vägar.

Formbeskärning

Formbeskärning beskriver flera redan nämnda metoder för att uppnå ett i slutändan estetiskt önskvärt resultat.

Kronbalansering

Kronbalansering syftar till att ge kronan ett symmetriskt utseende. Vindomfånget blir dessutom jämnt fördelat liksom vikten vilket reducerar risken för lutning i framtiden.

Uppbyggnadsbeskärning

Uppbyggnadsbeskärning börjar man oftast med när träd är unga (upp till 15 år) med en målbild om ett specifikt utseende för trädet i slutändan. Beskär trädet med 3–5 års mellanrum beroende på hur trädet utvecklas.

Säkerhetsbeskärning

Säkerhetsbeskärning är precis som det låter, beskärning av trädet som man gör när det bedöms vara en säkerhetsrisk för omkringliggande bebyggelse eller människor. Innebär ofta att vi tar bort döda grenar.

Stabilisering av träd

Stabilisering av träd eller även kallat kronstabilisering går helt enkelt till så att man stöttar upp kronan med syfte att minska risken för överbelastning om inte avlastningsbeskärning bedöms vara tillräcklig. Genom att koppla samman delar av trädet och / eller med marken kan trädet stabiliseras och avlastas. Genomför man en stabilisering av ett träd är det en god idé att regelbundet kontrollera systemet för stöttning eftersom det med stor sannolikhet över tid kommer förskjutas. Träd är levande, rör på sig och fortsätter växa.

Behöver du hjälp med trädfällning, bortforsling, stubbfräsning m.m?

Bortforsling

En trädfällning är inte komplett utan bortforsling. Många undrar också om vi kan kapa upp trädet i mindre delar och om man kan få behålla det?

Svaret på den frågan är ja

Även om du vill behålla trädet, vill du garanterat inte behålla grenarna. Så glöm inte att boka med bortforsling. Oavsett önskemål gör vi alltid vårt bästa för att tillgodose dem.

Vanliga frågor och svar om arborist

Vad kostar det att anlita en arborist?

Generellt arbetar vi med fasta priser (offerter) på hela jobbet och har därför inget specifikt timpris för våra arborister. Som arborister jobbar vi åt både privatpersoner, offentlig förvaltning och företag.

Hur mycket kostar det att ta ner ett träd?

Det här är ett riktpris som inte är utan undantag, men i regel kostar det 2000 – 3000kr att ta ner ett träd utan hinder och i normalstor storlek. Priset kommer variera beroende på omständigheterna respektive om man vill vi tar ned flera träd på samma gång.

Gäller rut-avdraget för arborister?

Sedan 2016 får man använda rut-avdraget till trädgårdsnära tjänster. För vår del omfattar det arbetskostnaden för trädfällning men även arbetskostnaden för beskärning av träd och buskar. Det är väldigt enkelt för dig som privatperson att nyttja avdraget eftersom vi sköter RUT – ansökningen till Skatteverket och drar av det direkt på din faktura. Du behöver därför aldrig ligga ute med några pengar.
Tips! Även allmänt trädgårdsarbete är avdragsgillt vilket exempelvis inkluderar gräsklippning och nyplantering, under förutsättningen att det görs på tomten eller i nära anslutning till bostaden.

Varför anlita Kultes Gård som arborist?

Vi är ett lokalt företag med lång erfarenhet som utövande arborister där vi har hjälpt många nöjda kunder. Läs gärna omdömen av vad andra sagt om oss och arbeten vi utfört. Vi är stolta. Oavsett om det gäller en trädfällning eller om du söker efter råd från en rutinerad arborist, tveka inte att kontakta oss på Kultes Gård. Vi finns för dig.

Vi är passionerade arborister som brinner för trädvård. Har du några frågor eller funderingar kring trädfällning? Tveka inte att skicka in ett mejl eller att ringa oss.

Fullserviceföretag

Vi är mer än bara arborister. Kultes Gård är ett av få fullserviceföretag inom trädtjänster vilket innebär att vi ansvarar och utför samtliga tjänster själva. För dig som kund innebär det att du endast har en kontaktperson även om du beställt fler olika tjänster exempelvis trädfällning, stubbfräsning och bortforsling. Vi vet att detta förenklar, och även uppskattas, av många kunder då vi koordinerar hela processen från start till mål.

Säkerhet

Vi tar både er fastighets- och våra medarbetares säkerhet på stort allvar. Träd är tunga och farliga både för människor och egendom om man inte hanterar dem på rätt sätt. Vi arbetar löpande med säkerhetsfrågor både med våra partners och medarbetare.

Certifieringar

Vi har b.la. Motorsågskörkort AB, C, D och E. Certifikat för klättring och sågning på höjd. Räddning på höjd. Körkort för skylift. Tillstånd för arbete på väg.

Ansvarsförsäkrade

Vi är fullt ansvarsförsäkrade vilket innebär att vi tar fullt ansvar om något skulle inträffa. Olyckor sker, men inte så ofta, men oavsett vem du anlitar är ansvarsfrågan och ansvarsförsäkringen två saker du verkligen bör kolla upp och vara på det klara med innan du anlitar företaget.

Miljöhänsyn

Vi strävar kontinuerligt mot att minska utsläppen och moderniserar ständigt de verktyg och maskiner vi arbetar med för att minska påverkan. Vi planerar alltid arbeten så att de sammanfaller geografiskt för att minska resvägar. Tipsa gärna grannar och bekanta att ni anlitat oss så bidrar vi tillsammans.

Vad tycker våra kunder

Mer om oss

Vi hjälper kunder med arboristtjänster över hela Skaraborg, Sydnärke och Motala. I bland annat arborist Töreboda, arborist Skövde, arborist Askersund, arborist Falköping, arborist Götene, arborist Gullspång, arborist Hjo, arborist Karlsborg, arborist Lidköping, arborist Mariestad, arborist Motala, arborist Mullsjö, arborist Skara, arborist Tibro, arborist Tidaholm, arborist Laxå, arborist Karlskoga, arborist Degerfors, arborist Kristinehamn, arborist Kumla, arborist Hallsberg och arborist Vara.

Det är enkelt, säkert och tryggt att anlita oss på Kultes Gård oavsett om du vill ha hjälp med trädfällning, stubbfräsning, trädbeskärning eller bortforsling.